Yukon Solitaire

Yukon is een traditioneel solitairespel waarbij het doel is om elke kaart van Aas tot Koning te verplaatsen naar een van de vier grondvlakken aan de rechterkant. Om de kaarten in dit spel over het tableau te verplaatsen, moet je een aantal eigenaardige en zeer strikte regels volgen.

Een normaal kaartspel van 52 kaarten wordt gebruikt in Yukon Solitaire. Het tableau heeft zeven kolommen die worden gevormd door elke kaart die erin ligt. Eén kaart zit in de eerste kolom van de meest linkse kolom. De eerste kolom heeft vier kaarten; de tweede heeft 5, de derde heeft 6, de vierde heeft 7, enzovoort. Elke volgende kolom bevat één kaart meer. In totaal moeten er elf kaarten aanwezig zijn in de laatste kolom aan de rechterkant.

Een speler krijgt vijf kaarten gedeeld, vijf van elke kolom, vijf open en vijf gesloten. Een enkele open kaart is aanwezig in de eerste kolom, die de uitzondering vormt. De spelers moeten de kaarten beginnend met de aas en eindigend met de koning rangschikken in de fundamenten boven aan het tableau, volgens kleur.

Alleen als er geen andere toppings zijn, mag je een kaart naar de fundamenten sturen. Je kunt een kaart alleen open omdraaien als er geen obstakel in de weg ligt. De kaarten op het tableau moeten dus verplaatst worden om bij de gewenste kaarten te komen. Bovendien mag je alleen kaarten stapelen in volgorde van oplopende waarde en een duidelijke kleur. Volledige of gedeeltelijke kolommen mogen vrij worden verplaatst, zolang ze maar bovenop een niet-bezette kaart worden gelegd.

De koningen kunnen niet bovenop een andere kaart worden gelegd, omdat kaarten alleen mogen worden verplaatst naar kaarten met één rang hoger. Alleen lege kolommen of velden op het tableau mogen ze ontvangen voor overdracht. Een andere kaart kan deze plekken niet opvullen. Als alle fundamenten succesvol zijn gebouwd, winnen de spelers het spel, en ze verliezen als ze niet alle stukken van het tableau kunnen verwijderen voordat er geen zetten meer over zijn.
Meer spellen als Yukon Solitaire